VERSLAG: Hallo Politici Live

U bent hier

Home > Nieuws > VERSLAG: Hallo Politici Live

Op 9 oktober gingen een 40-tal deelnemers in gesprek met Limburgse politici over arbeid en inkomen. Rob Beenders (S-p.a), Chris Janssens (Vlaams Belang), Johan Danen (Groen), Sonja Claes (CD&V), Werner Janssen (N-VA) en Nele Lijnen (Open-VLD) deden hun uiterste best om de kritische vragen te beantwoorden.

In gesprek met Rob, Hilde, Chris en Sonja

In een eerste stap maakte Chris De Nijs (journalist VRT) de deelnemers wegwijs in de Limburgse uitdagingen rond ‘arbeid en inkomen’. Daarna formuleerden ze in kleinere begeleide groepen duidelijke en kritische vragen voor de politici. “Pas met pensioen gaan op 67 jaar, hoe maak je zoiets haalbaar?”, “Hoe kan het onderwijs onze jongeren beter voorbereiden op de arbeidsmarkt?”; zijn voorbeelden van de prangende vragen waar het publiek mee zat. Ook vanuit de eigen situatie of ervaring kwamen er vragen. In het volgende uur namen de deelnemers plaats tegenover een van de zes politici en legden hun vraag voor. Ze konden ook luisteren naar de één-op-één gesprekken. Chris De Nijs volgde de gesprekken en merkte op: “Nieuwkomers en werkgelegenheid, de relatie tussen onderwijs en werk en het basisinkomen waren de belangrijkste gespreksonderwerpen.”

 

Een oefening in democratie

De politici kregen heel wat moeilijke vragen. Maar ze waren echt gemotiveerd om de vraagsteller een duidelijke en evenwichtige uitleg te geven. Zo zegt Ann: “Ik vond de antwoorden van de politici niet altijd even verrassend, maar ik ben tevreden dat ze de tijd namen en eerlijk met me in gesprek gingen.” André vult aan: “Het rechtstreeks kunnen praten met een politicus is op zich al waardevol. Je voelt je als burger meer deel van de democratie.”

‘Hallo politici’ is het online vraag-en-antwoordplatform waar Vlamingen in dialoog treden met hun politici op Vlaams, federaal en Europees vlak. Het werd half mei 2015 op poten gezet door Ryckevelde vzw, Tree Company en De Wakkere Burger vzw. Deze tweede live editie ging door in het Provinciehuis van Limburg in Hasselt. Ook Vormingplus Limburg en Europe Direct Limburg zetten hun schouders
onder het project.

Een kleine fotoreportage:

IMG_1195

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE MAANDELIJKSE E-ZINE

You must have Javascript enabled to use this form.