UITGELEGD (wetenschap): Wat zijn zwarte gaten?

U bent hier

Home > Nieuws > UITGELEGD (wetenschap): Wat zijn zwarte gaten?

Honderd jaar geleden beweerde Einstein dat in het universum zwaartekrachtgolven bestaan die de tijd en ruimte konden vervormen. Zijn vermoeden is nu bevestigd dankzij de feitelijke metingen van deze zwaartekrachtgolven door de natuurkundige Rainer Weiss, Barry C. Barish en Kip S. Thorne. Ze kregen dit jaar hiervoor de Nobelprijs voor natuurkunde. Volgens de Algemene Relativiteitstheorie van Einstein is een zwart gat een plaats in het vacuüm van de ruimte waar de zwaartekracht zo immens is dat er niets (zelfs geen licht) uit haar aantrekkingskracht kan ontsnappen. Door de reusachtige zwaartekracht rondom het zwarte gat, verkrommen de ruimte en tijd zich. Het is te vergelijken met een kolkje dat ontstaat wanneer je water uit bad laat wegstromen. 

Wat gebeurt er als twee zwarte gaten tegen elkaar botsen? 

Einstein vroeg zich dit al af. Hij dacht dat deze botsing de ruimte eromheen zouden beïnvloeden. De zwaartekrachtgolven zouden zich verspreiden zoals golven op het wateroppervlak nadat er een steen op gegooid is. Zijn beweringen waren echter enkel theoretisch… tot nu.  Na veertig jaar zijn Rainer Weiss, Barry C. Barish en Kip S. Thorne er in geslaagd om de zwaartekrachtgolven te meten. Dankzij een door Weiss ontwikkeld instrument (de Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) kunnen ze kleine variaties in de zwaartekracht meten. Deze zwaartekrachtgolven ontstonden na de botsing van twee zwarte gaten. Deze zwarte gaten waren ongeveer even groot als Luxemburg, maar met 30 tot 35 maal de massa van onze zon. Toen ze botsten, of beter gezegd toen ze elkaar opslurpten, maakten ze samen een zwart gat van 62 maal de massa van onze zon. De resterende drie zonsmassa waren ingezet in de vorm van zwaartekrachtgolfenergie. 

Wat betekent dit voor ons in ons dagelijks leven? 
We gaan niets merken. De zwaartekrachtgolven zijn zo minuscuul dat er geen effect op onze tijd en ruimte zal zijn. Maar het is knap dat we nu in staat zijn om deze zwaartekrachtgolven te objectiveren. En wie weet… misschien kunnen we deze nieuwe ontwikkelingen gebruiken om ooit te leren hoe we door ruimte en tijd kunnen reizen?

 

Alejandro Chavez Saenz

 

Nog enkele illustrerende foto's:

 

 

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE MAANDELIJKSE E-ZINE

You must have Javascript enabled to use this form.