RECENSIE: De Nieuwe Vlaamse strip

U bent hier

Home > Nieuws > RECENSIE: De Nieuwe Vlaamse strip

Tot 3 juni 2018 loopt in het museum voor het beeldverhaal in Brussel een tentoonstelling over de nieuwe Vlaamse strip.
De Vlaamse strip was jarenlang vooral bekend voor haar krantenstrips en familiestrips. Je kent allicht wel het indrukwekkende oeuvre van Willy Vandersteen,  of de gezapige familiestrips  ‘Nero’,  ‘De kiekeboes’, en Urbanus.

Maar Vlaanderen heeft nog veel meer te bieden. Er staat een jonge generatie striptekenaars klaar die internationaal waardering krijgen voor hun werk.
Enkele suggesties voor wie graag op verkenningstocht wil gaan. Volgende werken kan je in heel wat  bibliotheken vinden.


Simon Spruyt – Junker
‘Junker’ vertelt het verhaal van twee broers die opgroeien in een adelijke Pruisische familie, vóór de eerste wereldoorlog.
Omdat hun vader oorlogsinvalide is krijgen de jongens een gratis opleiding in een Pruisische kadettenschool. Ondertussen kwijnt hun moeder weg in een Zwitsers sanatorium.
Het is een traag verhaal. Je kruipt in de huid van de introverte Ludwig. Zo wordt je steeds meer meegezogen in de leefwereld van de adel in het vooroorlogse Pruisen.
Vooral de tekenstijl is intrigerend. Het verhaal is helemaal getekend in een zacht en warm blauw. Dit zorgt voor een dromerige sfeer. De alle nevenpersonages hebben vormeloze gezichten. Zo voel je meteen de strenge anonieme klassenmaatschapij aan waar geen plaats is voor het individu.

 


Olivier Schrauwen - My Boy

Deze striproman bestaat enkel in het Engels. Laat dat je niet tegenhouden. Je hoeft eigenlijk niet veel Engels te kennen om mee te zijn. Het zijn vooral de beelden die spreken.
Schrauven verwijst met zijn stijl en kleurgebruik duidelijk naar ‘Little Nemo in Slumberland’ van Winsor Mc Cay, de grote pionier van het beeldverhaal uit New York in de jaren 10 van de 20ste eeuw.
‘My Boy’ is een bundeling van een 5 kortverhalen over de belevenissen van een deftige vader met zijn zoontje. Dat zoontje is zo klein dat hij in de jaszak van zijn vader past. Samen beleven ze een aantal avonturen die op het eerste gezicht herkenbaar zijn, maar al vlug surrealistische proporties aannemen. Wie dit leest moet zeker tegen een flinke dosis absurde humor kunnen. Geniet vooral van de tekenstijl, want die is ronduit meesterlijk.

 


Wide Vercnocke - Wildvlees
Striproman, of ‘graphic novel’ is eigenlijk niet het juiste woord voor dit werk. Meer nog kan je spreken van een ‘graphic poem’ of ‘stripgedicht’. 
Het verhaal is op zijn zachts gezegd bevreemdend: een jonge, wat wereldvreemde vrouw komt in het bos een bronstig hert tegen. Dat hert is ook onder de indruk van de ontmoeting, verandert in een man en gaat op zoek naar de vrouw.
Het resultaat is een poëtisch verhaal over twee wezens die hunkeren naar liefde. Vercnocke vertrekt eigenlijk niet van een verhaal, maar van tekeningen. Bij het lezen van dit werk geniet je van hoogstaand tekenwerk en laat je je op een trage en suggestieve manier meenemen in de leefwereld van twee vreemde personages. 

 

 

Judith Vanistendael - Toen David zijn stem verloor 
Als je uit deze reeks maar één auteur wil leren kennen, laat het dan Judith Vanistendael zijn.  Met haar oeuvre zit je altijd goed, maar als je maar één werk wil lezen, dan beveel ik je ‘Toen David zijn stem verloor’ aan.
Bij het begin van dit verhaal krijgt David, een oudere man, de fatale diagnose: strottenhoofd kanker. Dan ontspint zich een verhaal over hoe hij en zijn naaste omgeving hiermee omgaan. Zijn oudste dochter Myriam die net een kind heeft gekregen. Zijn tweede vrouw Paula die vlucht in haar werk. Hun 8-jarige dochter Tamar en haar vriendje Max die de wereld bekijken vanuit hun eigen fantasiewereld.
Ieder personage beleeft dit drama anders. Zo wordt dit meer dan een verhaal over kanker en dood. dit is een verhaal over het leven. Judith Vanistendael weet perfect de juiste toon te bespelen.  Het samenspel tussen soms grimmige inkttekeningen en de zachte aquarelkleuren versterkt de wisselwerking tussen de dramatische gebeurtenissen en de humor en levenskracht van de verschillende personages.
Dit is een striproman die van het eerste tot het laatste blad naar de keel grijpt.

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE MAANDELIJKSE E-ZINE

You must have Javascript enabled to use this form.