• Greet Poelmans

Samenkracht

Samen eenzaamheid doorbreken

8 procent van de Belgen geeft toe eenzaam te zijn. Mensen die een naaste verloren of met gezondheidsproblemen hebben een hogere kans op eenzaamheid. Het is dus niet vreemd dat senioren zich vaker alleen voelen.

De overheid gaf aan steden en gemeenten de taak om eenzaamheid preventief tegen te gaan. Vormingplus ondersteunt de lokale besturen in die moeilijke, gevoelige opdracht. Want eenzaamheid voorkomen en bestrijden doe je best samen met, en met respect voor de inwoners in eenzaamheid.

In het project Samenkracht gaan we met 15 personen op zoek naar de oorzaken van hun eenzaamheid. Ze leren hoe ze hun patronen van eenzaamheid kunnen doorbreken, en verbindingen kunnen leggen met mensen die bij hen passen. We komen een heel jaar lang elke maand samen.

De deelnemers denken ook kritisch na over: hoe kan de gemeente de eenzaamheid van inwoners helpen doorbreken? We werken samen met deze partners:

· in Bilzen met Dienstencentrum De Wijzer,

· in Beringen met Dienstencentrum De Klitsberg.

We dromen in de toekomst van een Samenkracht-groep voor mantelzorgers, jonge ouders, bewoners van een zorgcentrum en studenten.

Meer info? Contacteer Karolien Nouwen.


Foto: Ricardo Gomez Angel via Unsplash.

Op onze blogpagina plaatsten we een artikel waarin centrumbegeleider Lina Reniers van Dienstencentrum De Klitsberg in Beringen getuigt over haar ervaringen met de praatgroep Samenkracht uit 2018. Je kan het artikel lezen via deze link:
"Mensen komen weer meer buiten, leggen nieuwe contacten, beseffen dat ze waardevol zijn voor zichzelf en anderen."

Contact

 

Vormingplus Limburg vzw
Cellebroedersstraat 13-15
3500 Hasselt - België
011 560 100
info@vormingpluslimburg.be


Openingsuren

Elke werkdag van 9u30 tot 12u30 en 13u30 tot 16u
Ons kantoor sluit tussen Kerst & Nieuwjaar en tijdens het 
bouwverlof

Ondernemingsnummer: ​0860.323.286 

RPR: rechtbank van koophandel Antwerpen, afdeling Hasselt
Rekeningnummer: BE98 7350 0766 3893

© 2020 by Vormingplus Limburg                  PRIVACY POLICY