• Peter van Meer

Muzikale helden: Mohammedreza Sharajian & Fayrouz

Alireza Radi is vrijwilliger voor Vormingplus en heeft Iraanse roots

Ik vermoed dat mijn favoriete muziek voor heel mensen onbekend zal zijn. Maar ik wil jullie graag laten kennis maken met deze muziekstijl.

Muziek is volgens mij voedsel voor onze geest, een beetje vergelijkbaar met eten dat voedsel is voor ons lichaam. Er is veel variatie en ieder heeft zijn smaak, maar uiteindelijk alles is goed. Dat is eigen aan kunst.


Mijn favoriete muziek is “Iraanse klassieke muziek”. Deze muziek geeft me rust. De zang gaat over liefde en levensbeschouwingen. De teksten zijn vaak leerrijk. Het is al sinds mijn jeugd mijn favoriete muziek. Ik geniet van verschillende muziekgenres, maar deze muziek blijft toch nog altijd mijn favoriet.


Door deze muziek sta ik stil bij het leven. Daarom luister ik naar deze muziek als ik alleen ben. Dan kan ik ten volle genieten van alle klanken en teksten. Het voorbeeld dat ik jullie wil laten horen is ‘Mastan salamat mikonand’ van meester Mohammedreza Sharajian. De betekenis van de titel is: ‘Dronken mensen begroeten je’. Als iemand dronken is, nemen mensen meestal afstand van die persoon. Maar dit liedje bekijkt dat feit in een mystieke context: een dronken persoon is een eerlijk persoon. Ze maken hun binnenkant zichtbaar.  

Nadia Alsafadi is Syrische en begeleidt voor Vormingplus de saloncinema

Ik koos een nummer van de Libanese zangeres Fairuz. Fairuz is een van de beroemdste zangeressen uit het Midden-Oosten.

Ze brengt Arabische muziek. Het nummer heet ‘Saalouni El Nass’. De betekenis van de titel is: ‘de mensen vroegen mij’. Elke dag begint voor mij met haar muziek. Als ik naar haar liedjes luister, geeft dat mij energie, hoop een optimisme.


Fairuz zingt over liefde, vrede en hoop. Ik wens de wereld liefde, vrede en vrijheid. En het belangrijkste nog: dat het coronavirus zo snel mogelijk weggaat!


Contact

 

Vormingplus Limburg vzw
Cellebroedersstraat 13-15
3500 Hasselt - België
011 560 100
info@vormingpluslimburg.be


Openingsuren

Elke werkdag van 9u30 tot 12u30 en 13u30 tot 16u
Ons kantoor sluit tussen Kerst & Nieuwjaar en tijdens het 
bouwverlof

Ondernemingsnummer: ​0860.323.286 

RPR: rechtbank van koophandel Antwerpen, afdeling Hasselt
Rekeningnummer: BE98 7350 0766 3893

© 2020 by Vormingplus Limburg                  PRIVACY POLICY