• Greet Poelmans

Erasmus+

Hoe gaan België, Cyprus en Polen om met migratie en Integratie?


Vormingplus stapte mee in het Europees project ‘SEN-CiT’ (sensibilisation of citizens). Europese organisaties die opleidingen geven aan volwassenen, leren er van elkaar.

Hoe gaan burgers van een ‘ontvangend’ land om met immigratie? En hoe kunnen we migranten helpen om zich te integreren in de samenleving?

In april 2019 trokken enkele medewerkers op studiebezoek naar Cyprus. In oktober 2019 was het onze beurt om collega’s uit Cyprus en Polen te ontvangen in Limburg. Ze keken, luisterden en ervaarden welke activiteiten Vormingplus organiseert over diversiteit en migratie.


Wist je dat 17% van de Belgische bevolking geboren is in een ander land? Daarmee zitten we bij de Europese koplopers.

Maar in Cyprus is het cijfer nog hoger: 21%. Zij staan op een tweede plaats, na Luxemburg. Polen staat dan weer aan het andere uiterste. Daar is maar 2% van de hele bevolking in het buitenland geboren. Het laagste cijfer van heel Europa. Interessante cijfers. Maar wat betekenen ze in de praktijk? Hoe gaan we dagelijks om met migranten? De verschillende blik van organisaties uit drie landen zorgt voor een interessante uitwisseling.


Tijdens hun bezoek aan België leerden de collega's uit Cyprus en Polen enkele projecten van Vormingplus kennen. Bijvoorbeeld Samen thuis in Hasselt. In Hasselt wonen heel wat nieuwkomers. Een nieuw land leren kennen, met zijn regels, gewoonten, mensen en taal, is niet altijd zo eenvoudig. Om hen een handje te helpen, organiseren we al jaren met de Stad Samen thuis in Hasselt. Een nieuwkomer krijgt een peter of meter, en samen spreken ze een keer om de twee weken af.


We draaiden de rollen voor één avond om. De nieuwkomers werden peter of meter van onze Poolse en Cypriotische gasten. Samen gingen ze op verkenning in Hasselt. Alireza, Hasselaar geboren in Iran, toonde als een volleerde gids zijn lievelingsplekken in de stad aan Anna uit Cyprus.

Ik ben onder de indruk van deze ontmoeting. Het is boeiend om nieuwe mensen te leren kennen die je niet zomaar tegen komt. En echt tijd te maken voor een gesprek.

De collega’s uit Polen en Cyprus bezochten ook de tentoonstelling Wij, Limburgers. Zeven lokale fotografen brachten 20 bewoners van onze superdiverse provincie in beeld. Via hun portretten maak je kennis met hun verschillende verhalen. Eén ding hebben ze gemeen: zij zelf, of hun ouders of grootouders, zijn niet in België geboren. Onze bezoekers waren stevig onder de indruk van de verhalen achter de portretten. Sterke mensen, die België rijker maken, was hun eensgezinde oordeel. Diversiteit is een geschenk.

Als je je erbij neerzet en luistert naar de verhalen van de mensen, dan voel je echt een connectie.

Deze tentoonstelling hing in 2018 en 2019 in Sint-Truiden, Maaseik, Ham, Hasselt en Beringen.


Als afsluiter van de driedaagse stelden we Ons verhaal voor. Een storytellingproject waarbij vluchtelingen en nieuwe inwoners hun verhaal vertellen. Over hun land, hun herinneringen en hun nieuwe leven. Het verhaal achter de migratie dus, vanuit het standpunt van de migrant.


Meer weten?

Contacteer Kathleen Haesen.

Kathleen schreef een blog over haar ervaring met Erasmus+ en de voor- en nadelen van zo'n uitwisseling. Lees haar verhaal op de website van Socius.


Volg SEN-CiT op Facebook, of kijk op de website.


In oktober 2020 staat de laatste uitwisseling gepland. Drie Vormingplussers trekken op avontuur naar Polen. Omdat duurzame mobiliteit belangrijk is voor ons, nemen we de trein in plaats van het vliegtuig. Hoe dat afloopt, lees je achteraf op deze pagina!


Contact

 

Vormingplus Limburg vzw
Cellebroedersstraat 13-15
3500 Hasselt - België
011 560 100
info@vormingpluslimburg.be


Openingsuren

Elke werkdag van 9u30 tot 12u30 en 13u30 tot 16u
Ons kantoor sluit tussen Kerst & Nieuwjaar en tijdens het 
bouwverlof

Ondernemingsnummer: ​0860.323.286 

RPR: rechtbank van koophandel Antwerpen, afdeling Hasselt
Rekeningnummer: BE98 7350 0766 3893

© 2020 by Vormingplus Limburg                  PRIVACY POLICY