• Vormingplus

Elk nadeel heb z'n voordeel

Ook in coronatijden: inzichten van Frederik Claeys en An Daniëls, begeleiders van Vormingplus LimburgFrederik:

Dat we met zijn allen verplicht op retraite zijn, heeft zo zijn voordelen. Eindelijk heb je tijd om je administratie te doen, kan je die opgenomen series bekijken, huishoudelijke taken afvinken, je computer backupen, je muziekinstrument ter hand nemen, lang in bed blijven liggen, iemand bellen die het anders druk heeft, sportief zijn, lekker lang vrijen, gezond koken, écht luisteren naar je kinderen, boeken en kranten uitlezen,...


Maar het belangrijkste en tegelijk ook ongemakkelijkste is... stilte toelaten. Van dat laatste vluchten we doorgaans weg door altijd in de weer te zijn. Wanneer je voor het eerst stilte toelaat, komen misschien onverwerkte zaken uit het verleden naar boven. Of besef je plots dat je niet meer je eigen leven aan het leiden was, maar het leven dat anderen wenselijk vinden. Door de stilte ontdek je onrust in je hoofd en het is een (levens)kunst dit om te zetten naar gemoedsrust. Het leidt tot zelfonderzoek wat idealiter uitmondt in zelfkennis, zelfcompassie en zelfzorg. De weg daar naar toe is voor iedereen anders, maar levenskunstenaars uit de Oudheid en de Buddha helpen graag postuum. Google maar eens Seneca of Epictetus. Je hebt er de rest van je leven profijt van.


Meer lezen van FrederikAn:

Het nieuwe coronavirus doet ons land collectief onthaasten. Leven we straks, na de crisis, in een andere maatschappij? Meestal is er iets heftigs nodig in ons leven vooraleer we echt naar onszelf luisteren: een burn-out, erg ziek worden of het verlies van een dierbare. Pas dan beseffen we dat we niet meer mee willen in de ratrace van het leven. Dan kunnen we kiezen voor een kwaliteitsvoller leven waarin we zelf beslissen met wie en waaraan we onze kostbare tijd en levensenergie willen besteden. Dikwijls laten we dan pas onze dierbaren, gezondheid, welzijn en persoonlijke ontwikkeling primeren op werken, presteren en consumeren.


Ik ben aanhanger van de Slow Living visie. Letterlijk staat Slow Living voor onthaasten of vertragen. Maar het staat ook voor een eenvoudiger, bewuster en duurzamer leven. Iedereen die deze visie aanhangt, heeft op één of andere manier zijn/haar leven eenvoudiger gemaakt. Dat kan door minder te werken, zichzelf minder te verplaatsen door bijvoorbeeld korter bij huis te gaan werken of minder dingen te doen. Of toch op z'n minst één voor één in plaats van veel tegelijk te willen doen. Maar ook door te kiezen voor minder spullen. Een ander kenmerk is dat je naast eenvoudiger leven ook bewuster gaat leven. Wanneer je door je leven te vereenvoudigen de ruis er afhaalt en kiest voor de pure essentie, dan kom je als vanzelf dichter bij jezelf.


Hoe erg de situatie van een lockdown ook is, deze maatregelen doen ons verplicht vertragen en vereenvoudigen. Zie dit als een kans om in stilte te ontdekken wie je écht bent en wat je écht wilt.  Breng tijd door met je gezin, je kinderen, je partner,… Lees eens een boek, volg een online-cursus, wees eens creatief of doe gewoon eens even niets. En voel wat het met je doet. Het is een kans om je leven opnieuw in te richten met datgene wat bij past.


Al zijn we nu wat verder weg van de wereld, zo komen we dichter bij onszelf. Zal onze samenleving er straks anders uitzien en zal er meer tijd en ruimte zijn om goed voor onszelf, elkaar en onze planeet te zorgen?


Meer lezen van An?

https://www.slow-living.be/

Contact

 

Vormingplus Limburg vzw
Cellebroedersstraat 13-15
3500 Hasselt - België
011 560 100
info@vormingpluslimburg.be


Openingsuren

Elke werkdag van 9u30 tot 12u30 en 13u30 tot 16u
Ons kantoor sluit tussen Kerst & Nieuwjaar en tijdens het 
bouwverlof

Ondernemingsnummer: ​0860.323.286 

RPR: rechtbank van koophandel Antwerpen, afdeling Hasselt
Rekeningnummer: BE98 7350 0766 3893

© 2020 by Vormingplus Limburg                  PRIVACY POLICY