Leren verhalen vertellen

U bent hier

Home > Projecten > Leren verhalen vertellen

In de vorming 'Leren verhalen vertellen' ontdekten de deelnemers hun talenten om voor een publiek te kunnen vertellen. Mathias en Ismene bleken ook schrijverstalent te bezitten.  Zij oefenden met hun zelfgeschreven verhaal. Dat verhaal werd door het publiek zo gesmaakt, dat we beslisten het hier voor een groter publiek kenbaar te maken.  Je vindt hun verhalen onder deze tekst:

Er was eens…

Er was eens een schitterend kasteel in Alden-Biesen.  Dat kasteel profileerde zich al jaren als vertelkasteel.  Van heinde en ver kwamen mensen elk jaar naar het internationaal vertelfestival.

Op een dag ontmoette het kasteel het Berenhuis en Vormingplus Limburg.  In het Berenhuis in Heusden-Zolder konden kinderen en volwassenen terecht voor de mooiste verhalen en prachtige kunst.  Je hoorde er ook andere talen spreken.  Vormingplus Limburg was dan weer bekend voor zijn vormingen en workshops voor volwassenen. 

Hoewel ze heel verschillend waren, sloegen het vertelkasteel , het Berenhuis en Vormingplus Limburg  de handen in mekaar.  Ze organiseerden een cursus Verhalen vertellen.  Niet voor professionele verhalenvertellers.  Maar voor mensen als u en ik.  Voor mensen die hielden van mooie woorden en spannende verhalen.  Die er stiekem van droomden om voor een groep mensen te vertellen, maar dat niet zo goed durfden.

Meesterverteller Frank Degruyter gaf de cursus vorm. Frank stond al 30 jaar op het podium als acteur en verteller en had veel ervaring.  Zes samenkomsten lang zou hij de deelnemers de kneepjes van het vak leren.  Zes weken lang zou hij met een heel diverse groep mensen aan de slag gaan.  En verschillend was de groep wel: je had jonge en oude mensen, mannen en vrouwen, mensen met een andere moedertaal dan het Nederlands, mensen met heel verschillende verwachtingen en redenen om deel te nemen. 

Dat schrok de meesterverteller op het begin wel af.  Hoe kon hij in godsnaam aan al die verwachtingen voldoen?  Maar die angst was overbodig.  Want al gauw leerden de deelnemers mekaar kennen en appreciëren.  Ze luisterden naar mekaar en gaven mekaar tips.  Ze moedigden mekaar aan en lachten om mekaars grappen.  En ondertussen leerde Frank hen hoe ze hun stem konden gebruiken, hoe ze ritme in hun verhaal brachten en hoe ze het spannend hielden.  Hij leerde de mensen hoe ze voor een publiek moesten staan. 

En op een dag gebeurde er iets wonderlijks: de deelnemers kregen zelfvertrouwen, ze groeiden, ze durfden hun stem te verheffen als ze een kwade koning moesten spelen.  Ze kregen goesting om nog meer te vertellen.   Het was tijd geworden om naar buiten te komen met hun verhalen.  Vertellen wordt immers pas echt als je dat voor een publiek mag doen.

Het dienstencentrum van de gemeente en een basisschool wat verderop nodigden de vertellers uit.  Een beetje zenuwachtig en aarzelend gingen de vertellers één voor één op het podium staan. Ze vertelden.  Het publiek luisterde.

 

En ze vertelden nog lang en gelukkig.  

GRATIS MAGAZINE

Bekijk het magazine of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE MAANDELIJKSE E-ZINE

You must have Javascript enabled to use this form.