Iets organiseren voor je organisatie?

U bent hier

Home > Iets organiseren voor je organisatie?

Mindfulness voor kansengroepen

De laatste tijd hoor je vaak spreken over Mindfulness en hoe het de levenskwaliteit van mensen kan verbeteren. Een Mindfulnesstraining is een soort meditatietraining die je kan helpen beter te leren omgaan met wat moeilijk is en meer te genieten van wat goed gaat. Deze trainingen zijn vaak duur en niet afgestemd op kansengroepen. Daarom hebben Impuls vzw, RIMO en Vormingplus Limburg de handen in elkaar geslagen om te starten met een pilootproject zodat een Mindfulnesstraining ook toegankelijk is voor mensen in armoede. Onze begeleidster Sabine Meyers heeft al enkele jaren ervaring met het geven van Mindfulness en met de doelgroep. Zij heeft beiden op elkaar afgestemd en ondertussen al 2 succesvolle testcursussen gegeven aan Ons Centrum in Leopoldburg en aan het Open poortje in Lummen. Nu zijn we klaar om deze trainingen breed bekend te maken.


Meer info:
Ina Arts
011 560 115
ina.arts@vormingplus.be 

 

 

De Stroomlijners


Wil jij mensen ondersteunen zodat ze minder elektriciteit verbruiken? Zodat ze hun energiefactuur afslanken zonder aan comfort in te boeten… Dat kan! De Stroomlijners, de nieuwe campagne van de provincie Limburg, geeft je meer dan honderd tips om slim om te gaan met huishoudelijke toestellen. Van wassen op lagere temperatuur tot energiezuinige frigo’s, van was drogen op het rek tot sluipverbruik voorkomen: de Stroomlijners helpt je om met een minimu

m aan investeringen al onmiddellijk geld te besparen.
Infosessie voor iedereen
Organiseer een interactieve infosessie ‘De Stroomlijners, voor een slanke energiefactuur’. Met beelden staan we stil bij de grote elektriciteitsverbruikers in huis. Op levensechte tekeningen gaan we op zoek naar wat fout loopt en hoe het beter kan. De deelnemers gaan naar huis met een boekje vol tips voor minder elektriciteitsverbruik én het voornemen om die ook werkelijk uit te proberen.
Aanvragen van de infosessie gebeurt bij Dialoog vzw, maar verloopt wel via de gemeente: neem contact op met de milieu- of duurzaamheidsambtenaar in je gemeente en zet samen zo’n avond op touw.
Advies op maat


Via www.destroomlijners.be kunnen Limburgers een gratis huisbezoek van één van onze stroomtrainers aanvragen. Deze energiedeskundige overloopt de mogelijke besparingen die je kan realiseren met eenvoudige tips en slimme keuzes. Deze actie loopt van februari tot april 2015. Maak deze kans op gratis advies bekend bij je leden of burgers en vermeld de website zoveel mogelijk. 

Praatplaten voor kansengroepen
We ontwikkelden ook ‘praatplaten’ om met mensen van etnisch-culturele minderheden of in kansarmoede in gesprek te gaan over elektriciteitsbesparing in het huishouden. Voor elke leefruimte in een huis laten we zien hoe er volop elektriciteit verspild wordt. De deelnemers gaan op zoek naar die ‘fouten’ en gaan in gesprek over hoe het beter kan. Ze keren naar huis terug met een aantal ‘goede voornemens’ waardoor ze thuis zelf wat elektriciteit zouden kunnen besparen.


Een groepsgesprek met praatplaten is gratis en vraag je aan bij Vormingplus Limburg. Alle info op de website via deze link.

Heb je meer achtergrondinformatie bij deze campagne nodig of ben je zelf op zoek naar het meest zuinige toestel? Surf dan naar www.destroomlijners.be. Bereken hoeveel winst je kan maken door slim om te gaan met elektriciteit en zet anderen om je heen aan om hetzelfde te doen.

Meer info: 

Mieke Dury
011 560 102
mieke.dury@vormingplus.be

 

 

Fietsen kan je leren!

Vormingplus Limburg stelt vast dat er nog steeds veel volwassenen zijn die niet kunnen fietsen. Fietsen, heeft nochtans veel voordelen. Je bent minder afhankelijk van anderen om zelfstandig op stap te gaan. Mobieler zijn verhoogt je tewerkstellingskansen want je geraakt gemakkelijker en sneller op je werkplaats. En fietsen is naast plezant ook nog eens gezond én goed voor het milieu.

Daarom ondersteunt Vormingplus, met het initiatief ‘Fietsen kan je leren’, het opzetten van fietslessen voor volwassenen. Wij leiden een groep vrijwilligers op tot fietslesgever. Zodat zij met kennis van zaken aan de slag gaan met de deelnemers. We volgen de vrijwilligers op met enkele samenkomsten en geven de deelnemers een les basisverkeersregels.
In 2014 startte we dit initiatief al een eerste keer op met de sportdienst en integratiedienst van de gemeente Ham. Zij richtte zich specifiek tot dames met een migratieachtergrond die niet of nog niet goed genoeg konden fietsen. Op 2 namiddagen leerde we 3 vrijwilligers de verschillende fasen van het leren fietsen begeleiden. Zo waren zij perfect in staat om 8 dames twee maal per week te verwelkomen op de grote parking achter sporthal ’t Vlietje. Dankzij de enthousiaste en getrainde vrijwilligers konden alle 8 deelneemsters op het einde van de lessenreeks van 5 weken fietsen. Op donderdag 16 oktober werd de lessenreeks afgesloten met de nodige fietsoefeningen en een les in basis verkeersregels. Alle deelneemsters ontvingen van de sportdienst een fluovestje, een fluoarmband en een fietslampje voor hun sportieve inspanning. Door het succes van dit project denkt het gemeentebestuur van Ham erover na in 2015 een nieuwe editie te organiseren.

Duur
Train the trainer - 4 uren
2 evaluatie sessies van 120 minuten
1 les basisverkeersregels van 120 minuten
Aantal vrijwilligers
3 tot 10 vrijwilligers (minimum 1 vrijwilliger per 2 deelnemers)
Kostprijs
€ 400 euro + km-vergoeding

 

Meer info: 

Karolien Nouwen
011 560 107
karolien.nouwen@vormingplus.be

 

 

Trefdag Bewonersgroepen

Vormingplus Limburg draagt Limburgse buurtcomités, bewonersgroepen of dorpsraden een warm hart toe. Het ondersteunen van buurtgroepenwerkingen met vorming of uitwisseling op hun maat zien we als onze opdracht.
Op zaterdag 22 november organiseerden we dan ook de eerste editie van de ‘Trefdag Bewonersgroepen’. Afgevaardigden van Limburgse buurtcomités en bewonersgroepen maakten kennis met elkaar, wisselden kennis en ervaringen uit over de inzet voor hun buurt en sprokkelden nieuwe ideeën tijdens de 2 workshops.


Vanuit heel Limburg verzamelden buurtgroep enthousiastelingen zich zaterdagmiddag voor het kennismakingsmoment. Bij een tas koffie maakten zij kennis met elkaars werking en bekommernissen. Daarna splitste de groep zich op voor de workshops.

Debby Nivelle, medewerkster van STEBO, liet een deelnemersgroep beseffen dat zijzelf de experten zijn van geslaagde buurtactiviteiten. De deelnemers interviewden elkaar en kwamen tot 60 succesfactoren voor activiteiten waar buurtbewoners voor staan te springen, helpers graag de handen uit de mouwen steken en partners zich verdringen om mee te ondersteunen.

Mario Knippenberg, educatief medewerker Vormingplus Limburg, maakte de andere deelnemersgroep dan weer wegwijs in het vrijwilligersmanagement. Naast heel wat wettelijke informatie gaf hij tips over het werven en motiveren van vrijwilligers in de buurtcontext.

Als afsluiter gaven de groepen aan over welke onderwerpen zij in de toekomst graag meer vorming willen. Of over welke zaken zij graag eens uitwisselen met collega buurtgroepen.

Met deze informatie gaat Vormingplus verder aan de slag. Buurtgroepen mogen zich in 2015 verwachten aan een:

- trefdag buurtgroepen 2015 en een specifiek open vormingsaanbod ‘buurtvogels’.

www.vormingplus-limburg.be/search/site/buurtvogels

- website ‘buurtvogels’ met forum, links, tips en trends, info en documenten (online in maart 2015)

www.buurtvogels.weebly.com

 

Meer info: 

Karolien Nouwen
011 560 107
karolien.nouwen@vormingplus.be

 

 

Samen lezen

Samen verhalen en gedichten lezen verbindt mensen en maakt hen sterker en weerbaarder. Dat is de filosofie van Het lezerscollectief, een netwerk van leesbegeleiders in Vlaanderen. Het organiseert leesbijeenkomsten voor mensen die moeilijk toegang hebben tot literatuur. Zoals bijvoorbeeld gevangenen, mensen met psychische problemen of mensen in armoede. Ook Vormingplus Limburg sloot zich enthousiast aan bij Het Lezerscollectief en richtte 2 leesgroepen op. Eentje in Hasselt, een andere in Sint-Truiden.
In het najaar van 2014 zagen de twee leesgroepen het levenslicht. Er wordt gewerkt volgens de principes van het Lezerscollectief. In Sint-Truiden lezen we wekelijks met cursisten van Basiseducatie die het moeilijk hebben om vlot te lezen en/of te schrijven. In Hasselt lezen we met anderstaligen, die nog niet zo lang in België wonen.
Hoe werkt zo’n leesgroep? Elke samenkomst lezen we een tekst, meestal een kortverhaal en een bijpassend gedicht. De begeleider leest de tekst voor. We pauzeren regelmatig en reflecteren dan over de tekst. Via deze methode slagen we erin om literatuur te lezen en te bespreken met mensen die bijna nooit een (Nederlandstalig) boek ter hand zouden nemen. En zo lazen we de voorbije weken al teksten van Bart Moeyaert, Goethe, Herman Koch, Joke Van Leeuwen, Christophe Vekeman, Roald Dahl en Anton Tsjechov.
De reacties van onze deelnemers zijn ronduit positief zoals je hier kan lezen:


“Ik had nooit gedacht dat dit iets voor mij zou zijn, dat boeken me zouden kunnen interesseren. Maar dit gaat vaak over ons, over het gewone leven. Ik dacht dat teksten altijd over heel speciale dingen zouden gaan.” (A., Sint-Truiden)

“In deze groep durf ik het aan om Nederlandstalige teksten te lezen. In Irak las ik heel veel, maar in België lukt het me nog niet goed om een boek te lezen in het Nederlands. In de leesgroep kan ik dit wel.” (H., Hasselt)

“Omdat ik niet goed kan lezen, durf en kan ik nooit boeken lezen. Ik geniet van deze samenkomsten. Thuis lees ik alles nog eens een keer opnieuw.” (M., Sint-Truiden)

In het najaar van 2015 willen we een nieuwe leesgroep in Limburg opstarten. We zijn nog op zoek naar een partner om mee samen te werken. We willen graag lezen met mensen die normaal gezien niet of weinig (kunnen) lezen.

Meer info: 

Ellen Frissaer
011 560 117
ellen.frissaer@vormingplus.be

 

Schatten van verhalen

Vormingplus Limburg vzw houdt van verhalen.  Verhalen van mensen, over mensen en verhalen voor elkaar.  In een 10-delige vormingsreeks komen nieuwkomers, oudkomers, anderstaligen en Nederlandstaligen samen om verhalen aan mekaar te vertellen. 

Door samen verhalen te vertellen, ontwikkelen de deelnemers hun competenties.  Ze leren beter communiceren in een vreemde taal .  Anderen een verhaal vertellen is proberen je verhaal duidelijk over te brengen, ervoor te zorgen dat de ander je gedachten, gevoelens, je verhaal begrijpt.  Maar je oefent er ook je sociale en interculturele vaardigheden.  Door mekaar verhalen te vertellen begrijpen we dat de ander uit een andere culturele context komt. We leren respectvol met mekaar om te gaan zonder de verschillen te minimaliseren. 

In Genk gingen we dit voorjaar aan de slag met de verhalen, herinneringen en culturele bagage van zo’n 15 nieuwe en oude Genkenaren.  In samenwerking met de dienst Diversiteit van de stad Genk gingen we aan de slag.  Freelancer Rien van Meensel begeleidde de groep.  Rien is een professionele verhalenvertelster.  Als geen ander slaagt ze erin om mensen in een veilige omgeving te stimuleren hun verhalen te vertellen.  Ook in Genk lukte dit wonderwel. 

‘Schatten van verhalen leverde prachtige, ontroerende en boeiende verhalen op van nieuwe en oude Genkenaren.  De samenwerking met vormingplus was zeer aangenaam en professioneel. Wij hopen in de toekomst nog vaak beroep te kunnen doen op jullie samenwerking’ (Linda en Ahmet, dienst Diversiteit Stad Genk)

In een sessie gingen mensen op zoek naar hun mooiste plekje op aarde:

‘Ik heb een foto gekozen van de sahara.  Dat is een plaats voor iemand met veel stress.  De wind maakt een symphonie tussen de winter en de lente.  Ik ruik de kruiden van Afrika, van de nomaden.  Ik ruik vers vlees.  Ik zit op een kameel.  Het zand in de sahara verandert elk seizoen.  Sommige mensen verdwalen hier, want de weg waait weg.  Hier zie je heel veel soorten dieren die je nergens anders ziet: hagedissen, luipaarden, wilde katten, vossen,… Als je ’s mogens vroeg opstaat kan je de zonsopgang meemaken.  Ook de zonsondergang ’s avonds is zo kleurrijk.  In het midden van de nacht zie je duizenden aan de hemel en de maan.  In de verte hoor je geluiden van muziek.  De mensen spelen djembé, fluit,… een gids vertelt verhalen aan de toeristen.  In de sahara word je helemaal stressloos.  Ik zou er graag met mijn ouders naartoe gaan.  Zij zijn afkomstig van Yemen, van de steden Aden en Hadramaut.’ (Mustapha) 

De bijeenkomsten volgen de symboliek van een reis die we allemaal ook maken: jeugd en land van herkomst, plannen, het vertrek, de reis, een thuis zoeken en vinden.  We laten mensen zich thuis voelen in een nieuwe omgeving.  De deelnemers worden gestimuleerd om hun verbeelding te gebruiken en om te spreken in een sfeer van gelijkwaardigheid.  Hier is iedereen verteller.  Tijdens Erfgoeddag 2014 kwamen de vertellers met hun verhalen naar buiten.  Voor een publiek vertelden ze enkele pareltjes van verhalen, hun verhalen.

Meer info:
Ellen Frissaer
011 560 117
ellen.frissaer@vormingplus.be

 

 

Weer stralen!

Het project ‘Weer Stralen’ werd door het OCMW Beringen ontwikkeld. Vormingplus Limburg werd gevraagd om dit samen met hen uit te werken. Het resultaat is een reeks van 10 sessies waar kansarme vrouwen de kans krijgen om zichzelf in het middelpunt te zetten.  Om te ervaren dat ook zij er mogen zijn. Tijdens deze vorming wordt er nagedacht over onze binnen- en onze buitenkant.  Als we ons binnenin beter voelen, dan straalt dat ook af op onze buitenkant en andersom geldt het ook: als we er goed uitzien, voelen we ons vaak goed. OCMW Lanaken is ondertussen ook overtuigd en organiseert nu jaarlijks het project “weer stralen”. Sabine Kuijpers geeft haar verslag.  

Weer zijn, weer stralen!
Bij kansarmoede denken we vaak aan ‘niet hebben’ maar het gevoel van ‘niet zijn’ weegt echter vaak harder door bij personen in deze situatie. Vanuit deze optiek ging OCMW Lanaken in het najaar van 2013 van start met het jaarlijks project “Weer stralen!”. Dit is een project waarbij kwetsbare vrouwen de mogelijkheid krijgen om tijd te maken voor zichzelf en om te ervaren dat ook zij “zijn”. In het project “Weer stralen!” worden de vrouwen begeleid in hun zoektocht naar wie ze ‘zijn’. Dit ‘zijn’ wordt zowel langs de binnen- als de buitenkant ingevuld. De vrouwen ondergaan een bewustwordingsproces met als resultaat dat ze  ‘weer stralen’.

Opzet
Met het project “Weer stralen!” richt het OCMW zich tot vrouwen met een beperkt inkomen. De opzet is om vrouwen, die beperkte kansen krijgen, de mogelijkheid te geven zorg te dragen voor zichzelf, zowel innerlijk als uiterlijk. Er wordt  afwisselend gewerkt met sessies binnenkant  (zelfwaarde, zelfvertrouwen, draagkracht en draaglast,…) en buitenkant (handverzorging, kleuradvies, stijladvies, pedicure, gelaatsverzorging, kapsel,…). Via dit project worden de vrouwen vaardigheden bijgebracht met betrekking tot zowel innerlijke als uiterlijke verzorging, worden ze uit hun isolement gehaald en wordt hun persoonlijk netwerk uitgebreid. De vrouwen wisselen ervaringen uit, toetsen eigen ervaringen, vinden erkenning en herkenning bij mekaar en bij de begeleidsters. Ze ervaren het gevoel “ik ben niet alleen” en dat geeft hun energie. Zo komen deze vrouwen meer in hun kracht en worden ze sterker.

Absoluut de moeite waard!
Dit project vraagt een engagement van 10 opeenvolgende weken. Maar samen met de professionele medewerkers, die helemaal mee zijn met de opzet van het project, loont dit de moeite. De begeleidster van de sessies binnenkant, Marianne Hermans, freelance medewerkster van Vormingplus Limburg, weet door haar jarenlange ervaring perfect in te spelen op de noden die in de groep leven. Als maatschappelijk werkster van het OCMW ben ik bij alle sessies aanwezig om de vrouwen op te vangen indien nodig. Ook na de sessies fungeer ik als “back-up”, het geeft de vrouwen een veilig gevoel.

Dankbaar project
Het is, als begeleidster, enorm mooi om te ervaren hoe het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van de vrouwen doorheen het project groeit.Het is een zeer dankbaar project, omdat je de vrouwen helemaal ziet openbloeien en terug in hun zelf geloven en je ontvangt ook heel veel dankbaarheid van de deelneemsters.  “Weer Stralen!”….de moeite, de tijd en de investering waard! Sabine Kuijpers, OCMW Lanaken.

Meer info:
Ina Arts
011 560 115
ina.arts@vormingplus.be 

 

 

 

 

 

VRIJWILLIGERSACADEMIE LIMBURG  2015

Download via deze link de informatiefiche over de vrijwilligersacademie en het huidige aanbod.

 

GRATIS MAGAZINE

Bekijk het magazine of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE MAANDELIJKSE E-ZINE

You must have Javascript enabled to use this form.