De Stroomlijners - praatplaten

U bent hier

Home > Projecten > De Stroomlijners - praatplaten

Campagne ‘De Stroomlijners’

De campagne ‘De stroomlijners’ richt zich op het terugdringen van het elektriciteitsverbruik bij Limburgse huishoudens tot minder dan 2000 kWh per jaar (een gemiddeld verbruik van een gezin ligt op 3500 kWh/jaar). Deze campagne past binnen het actieplan ‘Limburg CO2-neutraal’ en wordt ontwikkeld door Ecolife, Bond Beter Leefmilieu en Vormingplus Limburg (Provincie Limburg is opdrachtgever). De focus van voorbije campagnes in Limburg lag veel op de woning zelf (isolatie, zonne-energie, duurzame verwarming,…), maar met ‘De stroomlijners’ focussen we op het gedrag van de bewoners en het verbruik in de woning.

De campagne bestaat uit een communicatieluik naar de brede bevolking en verschillende acties onder de begrippen meten en weten, leren en engageren. Met de praatplaten voor kansengroepen willen we het thema ‘elektriciteitsbesparing in het huishouden’ bespreekbaar maken voor mensen van allochtone origine en mensen in kansarmoede.

 

De Praatplaten

De praatplaten zijn grote tekeningen van een huis, de keuken, de living, de badkamer en de waskamer. Op elke tekening staat het elektriciteitsverbruik centraal: we laten zien waar er (te) veel elektriciteit verbruikt wordt. Door die dingen te benoemen en met elkaar in gesprek te gaan, leren we hoe het beter – met minder elektriciteit – kan.  De praatplaten doen mensen nadenken over hun eigen elektriciteitsverbruik en bieden hen concrete tips over hoe het beter kan. Doorheen het gesprek wordt ook duidelijk hoeveel je kunt besparen door een aantal dingen anders te doen.

 

Praktisch

-          Interactieve vormingssessie aan de hand van praatplaten

-          Doelgroep: een groep mensen van etnisch-culturele minderheden of in kansarmoede

-          Minstens 8, maximum 14 deelnemers

-          Duurtijd van een sessie: 2u

-          Te plannen overdag of ’s avonds vanaf half februari 2015 tot eind december 2016

-          Te voorzien door partner: voldoende ruim lokaal met één centrale tafel met stoelen er rond (deelnemers zitten in een kring rond de tafel)

-          Kostprijs: gratis (mits garantie dat er voldoende deelnemers aanwezig zullen zijn)

-          Begeleiding: Vormingplus Limburg

-          Aanvragen bij: Mieke Dury, mieke.dury@vormingpluslimburg.be of 011 560 102

 

Bekendmaking

Tekstje te gebruiken als aankondiging voor de sessie:

 

Hoe verbruik ik minder elektriciteit?

In deze vorming praten we over hoe we omgaan met elektriciteit. Verbruiken we veel of weinig in de keuken, badkamer of woonkamer? We bekijken samen hoe het (nog) beter kan. Met eenvoudige tips leren we je hoe je minder elektriciteit verbruikt. En daardoor spaar je flink wat geld uit. Bovendien is het goed voor de natuur. 

 

Op eenvoudige vraag bezorgen we je ook nog een beeld en logo om op je uitnodiging te gebruiken.

 

GRATIS MAGAZINE

Bekijk het magazine of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE MAANDELIJKSE E-ZINE

You must have Javascript enabled to use this form.