Bezoek aan Louvain-la-Neuve: de utopie van 68 in steen gebouwd

U bent hier

Home > Bezoek aan Louvain-la-Neuve: de utopie van 68 in steen gebouwd

Wanneer

za, 06/10/2018 - 07:15 - 18:30
Voeg toe aan kalender2018-10-06 05:15:002018-10-06 16:30:00UTCBezoek aan Louvain-la-Neuve: de utopie van 68 in steen gebouwdstationsplein 2-6 3500 Hasselt

Waar

Station Hasselt
stationsplein 2-6
3500 Hasselt

Prijzen

Standaardprijs - 10.00

Code: 181042EO

Na het trauma van ‘Walen buiten’ heeft de Franstalige universiteit het gepresteerd in 50 jaar tijd een volledige nieuwe stad uit de leemgrond van Ottignies op te trekken. Dit was in België sinds de stichting van Charleroi in 1666 niet meer gebeurd. De principes waarmee deze stad gebouwd is, sluiten nauw aan bij de vernieuwende ideeën in de maatschappij, de architectuur en de urbanisatie van de jaren ’60 en ’70. Of we de stad al dan niet als mooi ervaren, is persoonlijk. Men kan echter niet ontkennen dat hier niet alleen stenen op mekaar gestapeld werden, maar dat er vanaf het begin oog was voor leefbaarheid, menselijke maat, ecologie en duurzaamheid. Louvain-la-Neuve was een interessant experiment dat zeker geslaagd is. De pionierstijd is voorbij. Louvain-la-Neuve is volwassen en dat brengt vandaag specifieke problemen met zich mee.

Tijdens deze wandeling bekijken we niet alleen de urbanisatie en de architectuur van de stad, maar bespreken we hoe de stad ontstaan is en tonen we aan hoe de directieven voor een duurzame ont-wikkeling gerealiseerd werden. We verwijzen waar het kan naar de ‘maatschappelijke revolutie van de zestiger jaren van vorige eeuw’ en naar de toch wel maatschappelijke eigenheid die verder gaat dan alleen een universiteitsstad. Daarenboven is Louvain-La-Neuve rijk aan ‘beelden’ van eigentijdse kunstenaars waaraan we zeker niet voorbij kunnen gaan.
 

Praktische info:

* Vertrek: stipt om 07:15 in de inkomhal van het station van Hasselt. Vervoersticket is niet in de prijs begrepen.

* Dagprogramma:

We vertrekken rond 09u30 aan het station van Louvain-la-Neuve. Dit uur is –op zaterdag- te vroeg om ergens een koffie te drinken. Dus stappen we maar meteen op weg. Je neemt best iets mee om te drinken.

In de voormiddag bezoeken we het ‘oudste’ gedeelte in het centrum van de stad en zien we hoe de stad geconcipieerd en ontwikkeld werd langsheen de ‘spine’. Hier komen we langs de klassiekers zoals Place des Wallons en Place des Sciences, die vooral ingericht werden met faculteitsgebouwen en de studentenvoorzieningen. We maken een ommetje naar de ‘hippie-wijk’ La Baraque en verkennen vervolgens de eerste wijken voor ‘permanente’ bewoners (Bierau en Bruyeres).

We arriveren rond 12u00 op de Place Rabelais waar heel wat mogelijkheden zijn om iets eenvoudigs te eten. Middagpauze tussen 12u00 en 13u30.

In de namiddag trekken we door de ‘recentere’ wijken zoals Lauzelle en Hocaille. We verkennen een stukje stadsgroen doorheen de ‘Vallon de Lauzelle’, passeren één van de grootste Europese sport-complexen, Centre Sportif de Blocry. We komen langs enkele interessante religieuze aspecten, waar-onder de Kerk van Sint Franciscus en besluiten rond 16u00 met enkele opvallende moderne gebouwen zoals de Aula Magna en de Agora. We nemen de trein om 16u32 en dan zijn we rond half zeven terug in Hasselt.

Via Rap op Stap kan je met een fikse korting deelnemen aan deze activiteit!
Ga hiervoor langs bij http://www.horizontvzw.be/site/kantoren_limburg

Partners:

Horizont vzw

Over de begeleiding:

Jan Rymenams

Gepassioneerd door plekken en streken die aan de interesse van de promotoren van het toerisme ontsnappen of die in ons collectief een foute bijklank hebben gekregen, tracht Jan door excursies en artikels dit beeld bij te stellen.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Schrijf je in!

You must have Javascript enabled to use this form.

GRATIS BROCHURE

Bekijk de brochure of registreer je om ze gratis in je bus te krijgen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE MAANDELIJKSE E-ZINE

You must have Javascript enabled to use this form.